“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott” – kínai közmondás

A chi kung (ejtsd: csikung) elnevezés ősi kínai egészségmegőrző gyakorlatok rendszereit takarja. Szó szerint a chivel (ejtsd: csi) való munkát, azzal való foglalkozást jelenti. A chit energiának szokás fordítani, ez azonban nem felel meg teljesen az eredeti jelentésnek. Sokszor az energia szó hallatán valami ködös, megfoghatatlan jelenségre gondolunk. Igazság szerint mindannyian érzékeljük az energiát, főként testen belüli áramlásának akadályait, a blokkokat, melyek hosszabb-rövidebb távon egészségügyi problémákat okoznak. Ilyen érzet pl. a gombóc a torokban, a szív szorítása. A chi kung egyik fontos hatása ezen blokkok eltávolítása.

Mondhatnánk, hogy ez valójában kínai torna, azonban van két fontos mozzanat, amit mi a tornaórákon nem szoktunk meg, ez a légzéssel és a koncentrációval összhangban történő gyakorlás.

Léteznek dinamikus és statikus chi kung-gyakorlatok, illetve számos céllal alkalmazzák e mozgásrendszereket szerte a világon, pl. egészségmegőrző, betegségmegelőző, vallási, harcművészeti célokkal. Az egyik ilyen egyszerű mozdulatsorozat képes rendezni a női havi ciklus zavarait, de akár a tüdőkapacitást, állóképességet is növelhetjük segítségükkel, vagy fiatalosak maradhatunk sokáig.

A következő linkeken a Klasszik Fm Nem csak rizsa című műsorában elhangzott, chi kunggal kapcsolatos beszélgetést hallgathatják meg.

1. rész
2. rész
3. rész

A tai chi gyakorlása óta, 16 éve foglalkozom chi kunggal, számos rendszerét és gyakorlatsorozatát nyílt alkalmam elsajátítani. Rendszeresen indulnak csoportok az érdeklődők számára a 8 brokáttekercs és a Bian chi kung gyakorlatsorozatokból.

Egyéni chi kung-oktatás megbeszélés szerint.

Igény esetén a kineziológiai kezelések mellett otthon végezhető, egyszerű chi kung-gyakorlatokat is ajánlok kiegészítésképpen.