Hogyan maradjunk kreatívak? 29 remek ötlet a kreativitás megőrzésére és felélesztésére.


Hosszútávú kapcsolatban gyakran várjuk el szerelmünktől, hogy az egyszerre legyen a legjobb barátunk és erotikus partnerük. Esther Perel úgy tartja, hogy a jó és odaadó szex két, egymásnak ellentmondó szükségletből merít: a biztonság és a meglepetés igényéből. Akkor hát hogyan tartható életben a vágy? Perel színes és szellemes előadásával vezet be minket az erotikus intelligencia rejtelmeibe.

/www.ted.com/


Kérdés: Hogyan vezet a megoldáshoz az, ha az okot keressük és nem a megoldást? Ha megvan az ok, biztos megvan a megoldás? Pl ha “nem akartam meghallani valamit”, akkor az hogy most úgy döntök hogy “meghallom”, szerintetek az a megoldás? Hisz oka volt hogy nem akartam meghallani, pl. viszony szülőkkel…vagy csak én bonyolódtam bele?!

Válasz: Egyrészt nem elég, ha megvannak az okok – a valódi okok! Ha teszem azt valamit nem akarsz meghallani, annak is oka van. Ezt az okot célszerű megkeresni és feloldani – mindenképp egy segítő személy, egy szakember segítségével.
De! Könnyű elveszni az okok keresésében, úgyhogy tapasztalatom szerint két irányból érdemes közelíteni. Egyrészt az okok, vagyis a múlt irányából: megkeressük és feloldjuk a régi eseménnyel kapcsolatos stresszt, ami befolyásolja a jelent. Másrészt a jelenben is célszerű dolgozni. Ezt sokféleképp lehet, egy-két példa erre: javítunk a kommunikációnkon – nem is sejtjük, hogy mennyi, de mennyi minden múlik ezen! Igyekszünk megismerni magunkat, feltérképezni, milyen érzések vannak bennünk, és ezt a másik tudomására hozni a megfelelő módon. Megvizsgálni, mi zavar a jelenben és megoldást keresni rá. Ha valaki sokat érzi magát rosszul, akkor egyszerűen minél több jó élményt begyűjteni a jelenben, kedves emberekkel időt tölteni, stb. Mindig az adott témától függ, hogy mit kell a jelenben tenni, ezt tudjuk egyénre szabottan megkeresni egy szakemberrel.


christmas_2008Nem hat már újdonságként, hogy a karácsony elsősorban nem a vásárlásról, a készülődésben való kimerülésről kellene, hogy szóljon.

Van, aki már rég nem ajándékozna, mert felesleges holmikat kap, ráadásul még számon is kérik rajta, hogy használja-e.

Merjünk nemet mondani a karácsonyi vásárlási és ajándékozási lázra! Legyen inkább az az ajándék, hogy együtt vagyunk, együtt ünnepeljük, hogy a fény elérkezik a földre újból ebben az évben (azaz hosszabbodnak a nappalok a téli napforduló után), legyünk szeretteink körében. Ha családi körben erre nincs lehetőség – sok esetben ez sajnos így van szerető és összetartó család híján -, akkor legyünk barátokkal, nyugodtan, aznap este figyeljünk egymásra, fogyasszuk el együtt az ünnepi vacsorát, legyen az az ünnep, hogy egymásra figyelünk. A rohanó hétköznapokban, a mókuskerékben erre kevesebb lehetőségünk van.

Fedezzük fel a jelentőségét és szükségességét mindennek, egyben annak, hogy valójában az az ünnep, hogy egymásra figyelünk és együtt vagyunk, nem csupán egymás mellett!

Szívből kívánom, hogy legyen olyan az ünnep mindannyiunknak, amilyenre mindig is vágytunk!


heartKérdés: Mit jelent az, hogy hallgassak a szívemre, éljek szívből, kövessem a szívem hangját? Honnan tudom, hogy mikor cselekszem így? …már küzdök egy jó ideje a megértésével, megtapasztalásával.

Válasz: Tedd azt ami, Neked jó, és ne alkudj meg saját magaddal.
Cselekedeteid ne a félelem motiválja (akár attól való félelem, hogy megbántasz valakit).

Találd meg, mi vagy mik a hosszú távú céljaid, és rendeld a rövidebb távúakat ennek alá. Találd meg, mi az a szándék, ami áthatja az életed.
Ez a szíved szerint való élet.
Ez nem megy máról holnapra, de törekedj erre.


Manapság már mindannyian tudjuk, hogy szervezetünknek napi 2-3 liter vízre – folyadékra – szüksége van. A folyadékszükséglet azonban egyénenként és évszakonként is változó. Mivel testi felépítésünk és egyéni szükségleteink különböznek, általános recept nem létezik, viszont kialakíthatjuk magunknak a számunkra legmegfelelőbb ivási szokásokat az alábbiak alapján.

Mennyit igyunk? Figyeljük meg, mennyi folyadékra van szükségünk, ahhoz, hogy ne legyünk szomjasak, és igyunk ennek megfelelő mennyiséget (a napi 2-3 liter hozzávetőleges mennyiség). Ehhez egy kicsit több odafigyelésre van szükségünk a hétköznapokon általában megszokottnál. Szánjunk erre 2-3 napot!

Hideg vagy meleg? Kerüljük a túl hideg italokat, bármelyik évszakban járunk. A hideg időben azért, mert az alacsony külső hőmérséklet miatt testünknek többletenergiára van szüksége, a hideg ital pedig lehűti a szervezetet. Nyáron, a nagy melegben a túl hideg ital pillanatnyilag felfrissülést okoz, azonban a felmelegedett, átforrósodott szervezetet sokkolja, így akár rosszullét lehet az ára a hirtelen frissességnek.

Mit igyunk? Az ásványvíz egészséges, vegyük figyelembe azonban azt, hogy mivel ásványi anyagokban gazdag, napi több liter fogyasztása megterheli a vesét. Igyunk ezért inkább tisztított csapvizet, ahol a csapvíz finom, bátran igyuk tisztítás nélkül. Ha van rá lehetőségünk, szerezzünk be forrásvizet.

A menta hűti a szervezetet, ezért nyáron főzzünk mentateát, készítsünk mentás italokat.
téli hónapokban lehetőleg fogyasszunk sok teát, meleg (de nem forró) italt, így biztosítva a téli folyadékszükségletet, mely alacsonyabb a nyári mennyiségnél. Lehet ez gyömbértea, zöldtea vagy gyógynövény-főzetek (a legtöbb gyógynövény csak kúraszerűen alkalmazható!).

Napi egy pohár jó minőségű vörösbor – különösen nőknek – hozzájárul a vérkeringés fokozásához, akár még rákmegelőző hatása is lehet.

Sok sikert kívánok a mindenkori testi-lelki épüléshez!

Csibi Krisztina